Ние сме Инста Тур

При нас ще откриете оферти за почивки и екскурзии в над 30 държави. Организираме и съдействаме за реализацията на събития и празненства.

Готови ли сте за незбравимо преживяване?

Image Alt

Северна Македония

Северна Македония

Република Северна Македония е независима държава в централната част на Балканския полуостров в Югоизточна Европа.

Северна Македония е член на Съвета на Европа, а от 2005 г. е кандидат за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

Официалният език в страната е македонският, който в България се смята за една от трите книжовни норми на българския. В страната действа самопровъзгласилата се за автокефална Македонска православна църква, която обаче не е призната от никоя друга православна църква в света. Християнството е доминиращата религия в източната част на страната, а ислямът – в населената предимно с албанци западна част.

Държавните институции на Северна Македония с времето започват да налагат все повече идеите на античния македонизъм в обществено-политическия живот на страната. Според тях днешното население на страната е пряк наследник на древните македонци. В резултат на това много обекти с национално и местно значение са преименувани с гръцки имена, като например Национална арена „Филип II Македонски“ и скопското летище „Александър Македонски“. Историографията на Северна Македония, поддържа „македонския“ произход и на личности от българската история като цар Самуил, Карпош и Гоце Делчев. Някои съвременни учени-македонисти дори подкрепят абсурдни тези за македонски произход на названията на европейски градове – градове като Венеция, Виена и Осло, както и на архитектурния стил барок.

Добре е да знаете

Най-голям град

Скопие

Столица

Скопие

Език

Македонски и албански

Валута

Македонски денар (MKD)

Часова зона

CET (UTC+1)

Почивки и екскурзии в Северна Македония

You don't have permission to register