Ние сме Инста Тур

 
При нас ще откриете предложения за почивки и екскурзии в цял свят, организация и украса на събития, както и оферти по индивидуални запитвания.

Готови ли сте за незбравимо преживяване?

Image Alt

3 дни в Истанбул

3 дни в Истанбул


Истанбул е един прекрасен пример за останалия свят как гастрономията може да се превърне в основна движеща сила за туризма на един град. А защо не и държава. Със своята хилядолетна история на кулинарен център, в който от векове могат да се намерят всевъзможни подправки, плодове, зеленчуци и съставки, днес Истанбул е един необятен мегаполис, където добрата храна е начин на живот. Старите занаяти стриктно се предават от поколение на поколение, рецептите се пазят в семействата с любов, а уважението към ресторантьорите е високо. Това са само няколко от елементите, които превръщат най-големия град в Европа и Средиземноморието в задължителна спирка за всеки любител на храната. 

Мащабите на града могат да са стряскащи и объркващи, но с чаша прясно изцеден сок от нар или един току-що изпечен симит приключенският дух у всеки ще се отключи. А възможностите са необятни и в това се крие красотата им. Избираме да се настаним в района на Галата, който отвъд големите туристически улици, сред малките криви улички крие множество занаятчийски магазини, ресторанти, барове може да бъде изненадващо тих, стига да знаеш къде да отидеш.

Ден 1: Pera и Galata

Пера винаги е бил един от най-интересните райони на града – тук са най-старите хотели, включително строеният като крайна спирка за Ориент Експрес „Pera Palace“, с митичния си бар Mata Hari, и Buyuk Londra. Елегантните им постройки са сред добрите образци в стил рококо, в който е застроен целият хълм над Галата. Едно от големите предимства на тази модерна сега част на града е извисяването й над най-драматичната част от истанбулския пейзаж – мястото, където Златният рог се влива в Босфора. Затова и не липсват ресторанти и заведения с панорамни гледки към града. Но гледките не са единственото, което си струва да се наблюдава – животът в Истанбул е спектакъл: шумът, ароматите, хората и оборотите, с които се движи всичко, са забавление само по себе си. 

Ден 2: Nişantaşı, Beşiktaş и Kadıköy

„Нишанташъ“ е престижен жилищен район, известен с модните си бутици, в които се продават облекла на международни и на популярни местни марки. Модерни ресторанти с турска и интернационална кухня се помещават в сгради в стил ар нуво. Широките тротоари на улица Abdi İpekçi Caddesi са осеяни с кафенета, а в пресечките й са разположени редица квартални пекарни и магазини. Паркът Maçka Park предлага сенчести пътеки за разходки.

Крайбрежният „Бешикташ“ е концентриран около шумния рибен пазар, заобиколен от плътен лабиринт от тесни улички, осеяни с квартални магазини, спокойни барове и обикновени ресторанти. Разкошният дворец от 19-и век Dolmabahçe Palace и Морският музей гледат към Босфора. Местните жители изпълват шумния съботен пазар на производители, а близките паркове Abbasağa и Yıldız изобилстват от места за пикници.

Центърът на днешния „Кадъкьой“ е транспортен възел за хора, пътуващи между европейската и азиатската част на града. В квартала има какво да се види: пристанища, яхт клубове и широки пътища край бреговете на Кадъкьой, който е и натоварен търговски район, с голямо разнообразие от магазини и крайбрежни жилища в характерен архитектурен стил. 

Ден 3: Karaköy и Arnavutköy

„Каракьой“ е оживен пристанищен район, с фънки кафенета, съчетани с квартални пекарни и семейни магазини. Сгради от османската епоха, покрити с улично изкуство, са дом на студиа и бутици на млади модни дизайнери. В близост в бивш транспортен склад, в музея Istanbul Modern, се излагат съвременно турско и международно изкуство. Комплексът от 16-и век Kılıç Ali Paşa включва джамия и термални бани.

„Арнавуткьой“ или „Арнауткьой“ е стар квартал на Истанбул, известен със своите дървени османски жилища и рибни ресторанти, както и престижния Робърт колеж и старите му сгради. Кварталът е част от големия градски район Бешикташ, разположен в европейската част на града по бреговете на Босфора.

Ако все още не сте посещавали този мегаполис, време е да промените това! Истанбул е град, който трябва да бъде видян поне веднъж в живота, а ние ви уверяваме, че един път няма да ви е достатъчен!

Тук можете да откриете още за Истанбул.