Ние сме Инста Тур

 
При нас ще откриете предложения за почивки и екскурзии в цял свят, организация и украса на събития, както и оферти по индивидуални запитвания.

Готови ли сте за незбравимо преживяване?

Image Alt

Дубай – светът на съвременните чудеса!

Дубай – светът на съвременните чудеса!

7 интересни неща за Дубай

Всекидневно във всяко кътче на планетата се раждат нови и нови съвременни чудеса. Никое от тях обаче не може да се сравни с Дубай – удивителна дестинация, която предлага на туристите невероятни рекорди, красиви плажове и уникални преживявания.
Второто по големина емирство, намиращо се на Арабския полуостров – в Персийския залив, е събрало в себе си рекордьори от всякакъв род.

Тук се намира най-високият седемзвезден хотел в света Бурж ал Араб, най-високата сграда на планетата Бурж ал Халифа, най-големият изкуствен остров Палм Джумейра, най-луксозният мол в света – Дубай мол, както и още много други.

Но Дубай не спира до тук. В едно от най-бързо развиващите се емирства ежедневно се откриват нови и нови атракции. През настоящата година отвори врати комплексът Dubai Parks and Resorts. В него се включват LegoLand, Motiongate, Bollywood Parks и други.

1. Фестивал на шопинга

Обществена тайна, че в Дубай могат да бъдат открити магазини на всички световни модни марки – при това в зашеметяващи с обемите, атракциите и архитектурата си търговски центрове.

Най-подходящото време за шопинг в Дубай е от края на месец Декември (25-26) до същите дати на месец Януари. Фестивалът се провежда от близо две десетилетия и продължава 32 дни,  като началото на традицията започва през 1996 година.
Най-големият от десетте търговски центъра на столицата на Обединените арабски емирства, молът на Дубай, е един от най-големите подобни центрове в света.

Открит през 2005 г., молът се смята от експертите за „курорт за пазаруване“. Той съчетава по изумителен начин пазаруването, забавленията и разтоварването от стреса, заради което именно е рай за туристите и запалените по шопинга чужденци. Дубайският шопинг фестивал не е само трескаво обикаляне от магазин на магазин. След като туристът, ценител на пазаруването, е обиколил 466-те магазина, той има още много неща, които може да направи. Например може да отиде на разходка в развлекателния парк „Глобъл вилидж“. След изморителното пазаруване туристите могат да се порадват и на спиращото дъха водно светлинно шоу в залива на града. Или просто да послушат музика на някоя от многобройните сцени. А запалените скиори могат да се попързалят в най-известния в света закрит ски център, който също е част от Големия мол.

Митовете за Златния сук могат да се превърнат в реалност ако излезете извън моловете, както и ще можете да се насладите на Пазара на подправките и да купувате на промоционални цени. 
Непременно трябва да видите Златния сук, за да се уверите в съществуването му. Пазарът на златото в Дубай е мястото,  където може да намерите стока на над повече от 300 различни търговци, а магазините им приличат на пещери, криещи някогашни разбойнически съкровища.

Пазарът на подправките предлага безкраен низ от различни по вид и аромат подправки, но и множество други стоки. Емирството може да предложи още десетки други традиционни от така наречените сукове, на които се продават от парфюми през компютри до рибни деликатеси.

2. Подводният хотел „Хидрополис“

Хотелите в Дубай са поразителни със своя лукс. Един от най-скъпите и необикновени – Hydropolis Undersea Resort, заслужил 10 звезди, се счита за цял град в морето и изглежда като от футуристичен филм. Този подводен хотел съчетава в себе си две стихии: светлината и водата, както и един изкуствен материал – стъкло – в уникална архитектурна концепция на новия екологичен проект, който има за цел да даде тласък на разбирането за ролята на водното пространство в съвременната цивилизация.

Подводният хотел Hydropolis Underwater Hotel е толкова фантастичен и луксозен, че дори още през 2013 г. бяха изказани съмнения относно това дали този проект ще може да се реализира или ще си остане само една красива мечта под формата на компютърен модел на “най-скъпия хотел.” Първоначално откриването щеше да стане през 2006 г., но от тогава това “планирано” отваряне се отлагаше нееднократно.

Два ресторанта с изискана кухня, еженощно лазерно шоу, много модни и бижутерски магазини, в буквален и преносен смисъл потапят обитателите на хотел в света на истинския източен разкош, който върви ръка за ръка с последните строителни иновации.

Вътре в хотела: в действителност, всяка хотелска стая представлява една голяма полупрозрачна конструкция, направена от плексиглас, или просто малък стъклен флакон в океана.

От континента гостите попадат директно във фоайето посредством 515-метров тунел и автоматичен влак. От брега в залива на повърхността се виждат два купола – концертната зала и залата за приеми.

Основното предимство, което се търси от всички желаещи да поживеят в този вълшебен подводен замък, е разбира се крехката и опасна близост с морския свят. Заспивайки в една от 220-те стаи, гостите могат да изгубят чувството за граница между реалност и сън: от пасажите от риби, плуващи в близост, от красотата на морската фауна, от разноцветните проблясъци във водата и трептящата проникваща светлина – всичко това създава усещането за приказна илюзорност. Човекът и морето са разделени само от стъкло.

В по-голямата си част хотелът се намира на дълбочина от 18 метра. Светлината и водата – и двете са неразделна част от интериора на всяка стая и образуват външния вид на сградата. Престоят в този екзотичен хотел коства по 5500 долара за стая, което не е изненадващо: в края на краищата цената на проекта възлиза на близо 500 млн. долара. Всяка стая представлява своеобразна капсула. От там гостите могат панорамно да наблюдават сменящите се подводни красоти на Персийския залив, от които ги разделя само една стъклена преграда.
За степента на безопасност на този хотел в Дубай говори фактът, че хотелският комплекс е оборудван с противоракетна установка. Тоест, никъде другаде не бихте били застраховани по-добре от съвременните бедствия и никъде другаде няма да получите толкова много поводи да се насладите на живота, отколкото в Hydropolics Underwater Hotel.

3. Автомати за злато

АТМ за злато в „Дубай Мол“ ви позволява да си купите от 2.5 г 24-каратова златна монета до златно кюлче една унция. Вътре в машината автомат има дори компютър, който променя цените на всеки 10 минути в съответствие с колебанията на пазара.
Ако това не е по ваш вкус, посетете магазин „Шараф DG“ в мола на Times Square Centre, където можете да си купите лаптоп, таблет, фотоапарат или телефон директно от автомат.

4. Една от основните професии в Емирство Дубай е била гмуркане за перли.

Преди туризма Дубай печели предимно от нефт. Но преди нефта? Риболов, земеделие и гмуркане за перли са били основните професии в емирството. В началото на 20 век е имало 300 плоскодънни традиционни ветроходни лодки за гмуркане за перли в залива на Дубай с над 7000 моряци.
Мъжете излизали в морето от средата на май до началото на септември, гмуркали се до 14 часа всеки ден, докато жените се грижели за семействата. Средното гмуркането било до дълбочина десет метра: гмуркачите достигнали дъното с помощта на тежест, завързана около кръста им, и след това се изтегляли нагоре по въже. Правели около 50 спускания на ден.

5. Полицеските коли в Дубай

С толкова много супер автомобили по пътищата на Дубай органите на реда не биха могли да се мотаят наоколо просто с коли „Форд“ като британската полиция.  За да си свършат работата, те се обръщат към „Ламбургини“, „Ферари“ и „Бентли“. През декември 2013 г към автомобилния парк на полицията бяха добавени коли „Мак Ларън“, а през 2014 г и „Бугати Вейрон“.

6. Алкохолът в Дубай

Туристите и не-мюсюлманите могат да пият алкохол. За да се снабдите с него обаче, ви трябва специална карта или туристическа виза. Можете да се насладите на алкохолни напитки в почти всеки хотел и всички нощни клубове и барове. Обикновено местата за нощен живот се намират в хотелите.

За да получат лиценза, туристите трябва да посетят магазините на Mercantile и Marketing International (MMI) с оригиналния си паспорт, да попълнят кратък формуляр и да подпишат официална декларация, в която да заявят, че не са жители на ОАЕ, и че ще спазват правилата на страната по отношение на закупуването и консумацията на алкохол. След това ще им бъде дадена брошура за правилата за консумация.

Лицензът е валиден 30 дни, но може да бъде подновен, ако туристът реши да удължи престоя си. Процесът е свободен и отворен за всички не-мюсюлмански посетители в ОАЕ, ако те са на възраст над 21 години.

7. Раждането на деца трябва да се случи 9 месеца след брака

Неомъжените бременни дами може да се наложи родят детето си в затвора – същото важи и за майки, които раждат преди да са изминали девет месеца от сключването на брак. Изключение са случаите, в които бебето се ражда преждевременно.

Доказателствата, че родителите са правили секс преди да сключат брак, е огромен проблем. Вероятно не са изключение спонтанните сватби в мига, в който жената разбира, че е бременна, тъй като ако сватбата е през февруари, а детето трябва да се роди през юли, това би било огромен проблем в Дубай.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАШИТЕ ЕКСКУРЗИИ ДО ДУБАЙ